Menu

Portré fotó, Kreatív fotózás – Székesfehérvár és országosan

Szia!

Ha a referencia kezdőlapon nem találtad volna meg, akkor itt és most ezen az oldalon megnézheted azon fotós referenciáimat, melyek kifejezetten portré kategóriába sorolhatók. Az esküvői kreatív fotókat itt nem láthatod, mert az külön tettem.

Portré Fotózás, Kreatív képek – Referencia

Mit értünk portré fotó alatt?

A portré fotó kifejezéssel kapcsolatosan számtalan tévhit és hibás elképzelés kering, ezt fogom most itt tisztázni. Többnyire igaz az az állítás, hogy a portrét emberekről készítjük, ugyanakkor nem minden embert ábrázoló fotó portré. Nincsen egész alakos, nincsen fél alakos, vagy háromnegyedes porté. Kizárólag portré fotó létezik.

Amikor diákigazolványképet csináltatsz, akkor portréfotó készül Rólad. Ebből már könnyen le lehet vonni a következtetést, hogy mikor nevezzük annak. Úgy készül, hogy felismerhetően benne található az emberi arc, a teljes feji résszel, valamilyen profilból (szemből, oldalról), továbbá az alatti lévő terület egészen kb. a mellmagasságig.

A fénykép fókusza (élessége) a szemre van állítva, ez a legélesebb terület. A mélységélesség határozza meg, hogy az ettől távolabb eső részek is élesek maradnak, vagy távolodva egyre életlenebbek. A portréfotót kinti környezetben kis mélységélességgel érdemes elkészíteni azért, hogy kiemelve legyen a háttér előtt, ami elmosódva látszódik.

Az a kép, ami nem teljesül a leírt feltételeknek, nem nevezzük portrénak. A feni fotókon vannak ilyenek is, azok már a kreatív fotózás kategóriába tartoznak, amiben megtalálhatók a portréfotózásnál használt trükkök, melyek senkit ne zavarjanak meg.