Menu

Ne fizess a fotósnak!

 • Ne fizess az fotósnak, mert kb. 90% az esélye annak, hogy jogszabályba ütközik, ezzel pedig Te és a fotós egyaránt megszegitek azokat.

  Most bizonyára azt hiszed, hogy viccelek, pedig nem. Részletesen leírom, hogy mi a gond azzal, ha fizetsz neki. Amennyiben érdekel, kérlek, hogy szánj rá pár percet és olvasd végig a bejegyzésemet, mert csak ekkor fogod megérteni a lényegét.

  Bodajk 2015. - Esküvői szertartás riportfotózása

  (Bodajk 2015. – Esküvői szertartás riportfotózása – fksz.hu)

  Tudtad-e, hogy a fotósok kb. 90%-a nem is fotózhatna?

  Pedig bizony így van. Itt és most fotósnak nevezem azt az illetőt, akit felkérnek valamilyen témájú fotózásra (pl. esküvő, baba), majd ezért pénzt kér érte. Ezek közül kb. 90% biztos, hogy nem teheti meg!

  • Jó, ezt értem én, de miért nem fotózhat akkor?

  A válasz igen egyszerű. Ma (és már egy jó ideje) Magyarországon kizárólag az végezhet fotós tevékenységet, aki szakirányú végzettséggel rendelkezik és fel is tudja mutatni azt.

  • Persze.. Rendben van, de úgysem a végzettség alapján derül ki, ha valaki tehetséges, nem?! – (merül fel benned a gondolat)

  Ez így van, én ezzel maximálisan egyet is értek. Ugyanakkor azt vallom, hogy ilyet kizárólag az állítson, aki rendelkezik ilyen végzettséggel, aki nem, ne nyilatkozzon erről.

  • Miért nem??

  Tegyük fel, hogy táplálkozási tanácsot kérsz valakitől. Kinek a véleményére adsz inkább? Annak, aki elhízott, láthatóan lóg rajta minden és egészségtelenül él? Vagy attól fogadod el a tanácsot, aki edzett, fitt, szép a bőre, sportol és alaposan odafigyel arra, hogy mit eszik, vagy iszik?

  • Ebben igazad van, van benne valami, de ezzel még nem győztél meg engem.

  Gyerekek az esküvői szertartás ideje alatt - Fotó: Nagy Arnold, www.fksz.hu

  (Gyerekek az esküvői szertartás ideje alatt – Fotó: Nagy Arnold, www.fksz.hu)

  Pedig úgy gondolom, ezzel már választ is kaptál a kérdésre, de akkor mondok mást. Tegyük fel, hogy van 2 fotós, akik egyformán jól végzik a dolgukat, lelkiismeretesek, tetszenek a képei, és azonos áron dolgoznak. Egyiknek nincsen szakirányú fotós végzettsége, a másiknak van, ráadásul professzionálisabb és drágább felszereléssel dolgozik. Melyiket választod?

  • Valószínűleg azt, akinek van végzettsége, mert lehet, hogy jobb, csak a kevés referencia képekből ez nem látszik, hiszen oda mindig a legjobbakat teszik fel, és jó lenne, ha a többi (saját) képek is tetszenének majd. De mi köze van a drágább felszereléshez ennek? Aki profi, az gyengébb minőségű géppel is jó fotót csinál, nem?

  De igen! Viszont a jobb géppel egyértelműen még jobb képet, ráadásul vannak bizonyos korlátok, melyekbe gyengébb gép esetén (kb. 200.000 Ft-os a gyengébb) ütközünk bele. Például, amikor rossz fényviszonyok között kell fotózni (templom, beltér, éjszaka, gyertyafény, stb.), akkor elengedhetetlen a professzionális felszerelés.

  Még valami! Azért írtam, hogy jobb géppel dolgozik, mert aki rendelkezik végzettséggel, az vette a fáradtságot arra, időt és pénzt nem sajnálva, hogy megszerezze a hivatalos képesítést, ami bizony nem olcsó, kb. 300-500 ezer Forint. Aki pedig erre áldoz, valószínűleg a profi cuccra sem sajnálja pénzt, sőt.. ebből az következik, hogy időt sem sajnál saját maga fejlesztésére, tanulására, gyakorlására és a tökéletesség felé törekszik. Ez így hogyan hangzik?

  • Kezdem érteni! Sok jelentősége van annak, ha valaki szakirányú fotós végzettséggel rendelkezik, ezért érdemes ilyen fotóst választani. De mi van akkor, ha nem ilyet találok?

  Ne fizess a fotósnak!

  Ne fizess a fotósnak! - Fotó: Nagy Arnold, www.fksz.hu

  (Ne fizess a fotósnak! – Fotó: Nagy Arnold, www.fksz.hu)

  Először is kérdezd meg őt. Remélhetőleg nem hazudik, ezt úgyis észre veszed, ráadásul kérheted a bizonyítványát is. Hidd el, ez csak annak ciki, akinek nincs.

  Szóval.. fotózhat bárki pl. az esküvődön, azt nyilván senki nem tilthatja meg, hiszen ott vannak a vendégek is. A gond azzal van, ha pénzt kér érte, te pedig ki is fizeted. Ezzel egyértelműen megszegitek a szabályokat, ami akár hatósági büntetéseket is vonhat maga után. Ezért nem csak ezen kockázatok miatt, hanem a fent elmagyarázott tények miatt is érdemes olyan fotóst felkérned, aki rendelkezik végzettséggel és tetszenek a munkái is.

  • Mi van akkor, ha még nincs, de lesz neki?

  Ez egy nagyon jó kérdés. Sok fotós igen tehetséges a szakmájában, elismert, jók a képei, de valahogy eddig kimaradt neki a szakirányú képesítés. Tudja viszont, hogy ez fontos – hiszen komolyan gondolja a munkáját -, ezért tervezi, hogy elvégzi, vagy netán éppen most csinálja. Kérdezd meg erről. A válaszai alapján pedig ítéld meg magad, hogy érdemes-e felkérned. Lehet, hogy csak magyarázkodik, de lehet, hogy őszintén beszél a jövőbeli terveiről.

  Ne feledd!

  Aki komolyan gondolja a fotós munkáját, az a közeljövőben biztosan tervezi, hogy legyen hivatalos engedélye, szakirányú végzettsége, vagy már van neki. Erre egyébként több lehetőség is adott. Az egyik ilyen a felsőfokú fotográfus okj tanfolyamok, a másik választás a diplomás fotográfus képzés (igen, ilyen is van).

  Természetesen egy hivatásos fotósnak, aki engedéllyel végzi a munkáját, pénzt kér tőled és fizetned kell :)

  Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat. Kérlek, hogy nézd meg a referenciáimat, és ha tetszenek, keress bizalommal és érdeklődj a szabad napok felől.

  Ajánlott olvasmányok:

  Üdvözlettel: Nagy Arnold, Fotós, www.fksz.hu