Menu

Tiltsd meg a fotózást az Esküvődön!

 • Meglepő, ha egy esküvői fotós ilyet ír a blogjában, ugye? :) Bizony az! Már is leírom, hogy mire gondoltam és miért. Olvass tovább!

  Bevallom, kicsit “bulvárosra” sikeredett a cím, de nem véletlen. Lesz azért valóság alapja, amit mindjárt megtudsz.

  Tegyük fel, hogy találtál egy remek fotóst, aki végigdokumentálja a teljes esküvődet képek formájában, hogy később bármikor visszaemlékezhessetek a nagy napra, derűs és boldog perceket okozva ezzel magatoknak, a családnak és a barátoknak.

  Eljött a nagy nap, feszülten várod a boldog pillanatokat és nem tudsz másra gondolni, csak arra, hogy a kislányból nő lett és most válik igazi asszonnyá, feleség lesz belőle. Minden remekül alakul, úgy történik, ahogy a nagykönyvben le van írva, a vendégek kitűnően érzik magukat, jól szórakoznak, finomakat esznek, isznak, nevetve és olykor könnyekkel ünnepelnek Titeket. Ti is elégedetten zárjátok életetek legszebb napját, mindenki happy, és alig várjátok a napot, amikor viszont láthatjátok magatokat a fényképeken.

  Aztán ilyen képekkel találjátok szembe magatokat:

  thumbnail

  Lehet akármilyen szuper tehetséges fotós valaki, ha egy vendég éppen akkor fényképez és belevakuzik, akkor az eredmény a fent látott lesz.

  thumbnail

  Miközben a Fotós pontosan tudja, mikor és hogyan használjon vakut, ezenkívül számtalanszor használja fel a helyszín fényeit, megvilágítását, erre egy vendég nem képes. Ráadásul, ha akkor vakuzik, amikor a Fotós exponál, azzal elrontja a “hivatalos” képet is.

  thumbnail

  Nem csak vakuval lehet elrontani egy fotót. Vannak szép, nagylátószögű kompozíciók, amikor a fotós hátrébb merészkedik a Pártól, hogy minél több részlet jelenjen meg a képen, illetve lássuk, hol készült az. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy a vendégek eléugranak, ezzel elrontva a képet.

  thumbnail

  Természetesen lehet azt mondani, hogy komponáljon másik képet a Fotós, de vannak pillanatok, melyek annyira rövid ideig tartanak, hogy csak egyszer örökíthetőek meg. Gondoljunk csak a következőkre: gyűrűhúzás, galambröptetés, csokordobás, búcsúztató ölelés, az “IGEN” utáni csók, stb..

  Ugye sejted most már, miről beszélek?

  Pontosan arról, hogy hiába van felkérve hivatásos Fotós az esküvőre, rengeteg vendég kattintgat gépével, telefonjával. Természetesen nincs ezzel semmi probléma, ha megfelelő mértékkel teszi ezt és nem zavarja az egyébként dolgozó “kollégát”.

  Itt lehet pro és kontra érveket felhozni, szélsőséges helyzeteket említeni – mint például: a fotós alkalmazkodjon a násznéphez, mindenki tegye el a kütyüjét, stb.. -, de felesleges. A lényeg, hogy meg kell találni az arany középutat, mely mindenki számára megfelelő. Ettől függetlenül azért felhoznék néhány példát a teljesség igénye nélkül:

  Mit veszíthet a vendég, ha állandóan kattintgat?

  • A Fotós munkáját zavarja, ezáltal tönkre téve a hivatalos képeket
  • Más vendégeket is zavar, illetlen a viselkedésével
  • Lemarad az esküvői pár legszebb pillanatairól, hiszen nem rájuk figyel, ezáltal az élmény is elmarad
  • Nem tudja felhőtlenül jól érezni magát, kikapcsolódni, mert mással van elfoglalva

  Mit veszíthet a Pár, ha a vendégek állandóan kattintgatnak?

  • Elrontják a szép képeket
  • Tönkreteszik a napjukat, közös életük első pillanatait
  • Nem tudják megosztani érzéseiket a vendégekkel, mert ők a gépüket nyomogatják
  • Kevesebbet tudnak táncolni a vendégekkel, ritkán látják az arcukat, tekintetüket, kevesebb a verbális és nonverbális kommunikáció
  • Az ifjú Pár – de legfőképp a Menyasszony – akkor boldog, ha eme csodás napon mindenki őt nézi, csodálja, szépségével elkápráztatja a vendégsereget. Megható pillanataival együtt tud érezni a násznép, közösen nevetnek, sírnak és örvendeznek.

  Konklúzió: szeretjük az ifjú párt, szeretnénk vendégként mi is emlékeket megörökíteni, de gondoljunk csak bele. Milyen áron? Megéri lemaradni a szép pillanatokról? Megéri elrontani a boldog pár legszebb napját azzal, ha elrontjuk a képeket? Ha szívünkre tesszük a kezünket, akkor arra a válaszra jutunk, hogy nem. Próbáljunk meg kompromisszumot kötni a helyzettel: néha készíthetünk mi is képet, de inkább legyünk részese a boldog pár legszebb pillanatainak és érezzük jól magunkat.

  A munkát pedig bízzuk egy Fotósra, hiszen ő azért megy az esküvőre, mert felkérték, hogy dolgozzon, a vendégek pedig jól érezzék magukat.

  Nyilvánvaló, hogy nem lehet és nem is szabad megtiltani a vendégeknek a fotózást. Meg lehet viszont kérni őket arra, hogy figyeljenek a hivatásos fotós munkájára és ne zavarják őt (ne vakuzzanak, ne álljanak elé, stb..). A fenti konklúzióból levonható az a következtetés, hogy a vendégek is jobban járnak, ha inkább lesznek részesei az eseménynek, minthogy a gépükkel legyenek elfoglalva.

  A képek forrása: http://www.huffingtonpost.com, Corey Ann, a nemzetközi díjnyertese fotográfus adta az ihletet e cikk megírásához is.